Hívők és ateisták

Az istenhívők százalékos aránya Európa országaiban látható az alábbi térképünkön. Valóban ekkora szakadék lenne a Balkán+Kelet-Európa, valamint a többi ország között? Lehet hogy más is befolyásolja a statisztikát? Érdekelne hogy mit gondoltok róla.

mdiwqraa1od91.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napimap.blog.hu/api/trackback/id/tr8417951440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.10.11. 12:45:39

Kíváncsiak sokan, hogy mennyire lesz kikozmetikázva hazánkban a NépVallatás vallási hovatartozás része sok-sok más felméréshez képest. Ez az egyik, de sok van (pölö: Europe’s Young Adults and Religion ) és eléggé összecsengenek.

www.stmarys.ac.uk/research/centres/benedict-xvi/europes-young-adults-and-religion.aspx

Magyarországon főként a fiatalokat, ami jelen esetben 16-tól 29 évesig korosztályt jelent, nem érdeklik már a vallások . 67% -ukat egyik vallás sem. ( Beleértve a sajátságos ateista tagadásvallást is.) A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi.

body_andras 2022.10.12. 09:27:17

@vilagnezet.blog.hu: Gyakorlatilag ha valakit csecsemőkorban megkereszteltek, mert ez volt a családi hagyomány és "tegyük meg a nagymama kedvéért", akkor őt az egyháza eleve nyilvántartja mint +1 fő hívő. A népszámláláson meg a vállát megvonva kipipálja hogy melyik felekezethez tartozik. A történelmi egyházakhoz tartozó emberek jelentős többségét látványosan hidegen hagyja az úgynevezett vallásuk, ha valaha olvasták a Bibliát, egy kukkra se emlékeznek belőle, de inkább rá se hederítettek, templomba sose járnak - miért is járnának, kit érdekel a dögunalmas kántálás.
Igazi hívők jelenleg a szektákban vannak, mint a Hitgyüli és a Jehova. Ezeken remekül látszik hogy a "hit" nem egy magasztos, értékes jellemvonás, hanem a hiszékenység szinonimája.
A poszthoz, vagyis a térképhez: a balkáni országokban a lakosságnak még mindig nagy része vidéki, falusi életet él, és ilyen közösségekben gyakorlatilag az egyházak tartják magukat derekasan. A Monarchiától elcsatolt területeken az ortodox egyház nyomulása egyértelműen asszimilációs és propaganda eszköz volt. Ott még az is vallásosnak mondja magát aki azt se tudja, mi az a vallás és mi történik a templomban.
süti beállítások módosítása